HTML

technikai elemzések

Technikai elemzések részvényekről.

Friss topikok

  • Befektető: A portfolio.hu felmérése alapján az elemzők nem számít Mikulás-ralira, csupán -/+ 5 százalékos elm... (2007.12.04. 15:33) Mit hoz a Mikulás?

Linkblog

Mit hoz a Mikulás?

2007.12.04. 13:00 ráBux

 

 

Decemberi rali a Bét-en

Az elmúlt 17 évben mindössze 4 estben maradt el a decemberi tőzsdei áremelkedés. Az előjelek biztatónak tűnnek, ennek ellenére sok a kérdőjel.

Az elmúlt két hónap csökkenése után a befektetők izgatottan várják az emelkedő trendet. Az optimizmusra minden okuk megvan, hiszen a december az emelkedésről szól, legalábbis a Mikulás-ralinak nevezett jelenség szerint.

A tapasztalatok szerint december elején a részvénypiacon az árfolyamok egészen a hónap közepéig csökkennek, majd utána hirtelen növekedésnek indulnak. A megfigyelést a tények is alátámasztják 1969 óta a S&P 500 indexen 75 százalékos arányban hozott karácsonyi ajándékot a befektetőknek. A 1999/2000 és 2004/2005 ralik lassan kikezdték a jelenség nimbuszát. Idén a jelzálogpiaci anomáliák kérdésessé teszik az év végi hosszt, sok részvényes reménykedik, hogy idén sem marad el a tűzijáték.

Az év végi áremelkedés oka, hogy az Egyesült Államokban az adóoptimalizálások miatti eladások decemberre általában befejeződnek, s a piacon a vásárlók maradnak többségben, nem is beszélve arról, hogy a pénzügyi intézmények és befektetési alapok az új évre szeretik pénzük nagy részét befektetve tudni, így bővítve tovább a vásárlók számát.

Magyarországi tapasztalatok

A Bét működésének 17 éve alatt mindössze négyszer csökkentek az árak, ami 75 százalékos sikerrátának felel meg, tehát joggal várhatják a befektetők az év végi kitörést. A BUX például átlagban 5,82 százalékkal magasabban zárta az évet a decemberi nyitóárnál.

Mikulás-rali a Bét-en (december záró/nyitó)

 

Mielőtt bárki rohanna brókeréhez, érdemes néhány dolgot végiggondolnia. A kedvezőtlen magyarországi gazdasági hangulat mellett a nemzetközi tőkepiacok is több sebből véreznek, a jelzáloghitel-piaci váláság messze nem ért véget. Tovább ronthatják kilátásokat, hogy több társaság profitja elmarad az elvárásoktól. A sikerességi arány viszont csábító lehet a profitra éhes befektetőnek.

1 komment

Címkék: tőzsde mikulás rali

A bejegyzés trackback címe:

https://elemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr77251923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Befektető 2007.12.04. 15:33:07

A portfolio.hu felmérése alapján az elemzők nem számít Mikulás-ralira, csupán -/+ 5 százalékos elmozdulást jósol. Félő, hogy önbeteljesítő jóslatként a medve lesz az úr.
süti beállítások módosítása