HTML

technikai elemzések

Technikai elemzések részvényekről.

Friss topikok

  • Befektető: A portfolio.hu felmérése alapján az elemzők nem számít Mikulás-ralira, csupán -/+ 5 százalékos elm... (2007.12.04. 15:33) Mit hoz a Mikulás?

Linkblog

Kamatdöntésre várva

2007.12.10. 11:45 ráBux

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 4,25 százalékkal csökkenti irányadó kamatlábát a Fed, ennek következtében tovább nőhetnek a részvénypiacok. A befektetők több kérdésre is választ várnak, vajon az infláció vagy a hitelpiaci válság következtében jelentkező recesszió jelenti a nagyobb veszélyt.

A hét második felében akár kisebb emelkedésre is számíthatunk, hiszen a Fed kamatvágása biztosra vehető. A múlt héten egyre több elemző kezdett 50 bázispontos csökkentést várni, azonban a foglalkoztatottsági adatok és az energiaárak okozta inflációs nyomás visszafogta a várakozásokat.

A bérek novemberben éves szinten 3,8 százalékkal nőttek, ami jelentősen növelheti az inflációs nyomást az amerikai gazdaságban. A múlt hét közepén 70 százalékos valószínűséggel adtak, ami mára 25 százalékra csökkent. A piacok egy 25 bázispontos csökkentéssel és ez, a közeljövőre előrevetített várható kamatvágásra is pozitívan reagálnának. A döntéshatásra az amrikai piacok tovább emelkedhetnek, ami más tőzsdékre is pozitívan hathat.

Ben Bernanke, mindenki rá figyel

Nincsenek könnyű helyzetben a Fed döntéshozói: több kockázatot is mérlegelve kell meghozniuk döntésüket. Kérdés, hogy az infláció gyorsulásától vagy a gazdasági recessziótól való félelmet érzik erősebbnek. Több elemző is úgy véli, hogy a jelenlegi helyzetben a magasabb infláció a kisebbik rossz, ezért a Fednek a hitelkrízis és ennek a gazdasági növekedésre gyakorolt kedvezőtlen hatását kellene korrigálni. Mégis valószínűbb, hogy a Fed óvatosságból csak 25 bázisponttal csökkenti az irányadó kamatlábat.

Piaci várakozások a Fed döntés előtt

Döntés időpontja

Konszenzus

Változás valószínűsége (%)

Dec.11.

4,25

74

Jan. 30.

4,00

82

Ápr. 30.

4,00

88

A döntés után nincs vége a statisztikai adatok áradatának. pénteken hozzák nyilvánosságra a fogyasztói árindex és az ipari termelési adatokat, csütörtökön pedig a kiskereskedelmi értékesítési adatokat, valamint a termelői árindexet. A maginfláció minden bizonnyal alacsonyan lesz, a termelői és a fogyasztó árindex pedig 0,2 százalékkal nőhetett novemberben. A Citibank elemzése szerint a magasabb energiaárak megterhelik a háztartásokat, de ez nem okoz inflációs nyomást, sőt csökkenti a keresletet más termékek iránt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fed tőzsde kamatdöntés bernanke

A bejegyzés trackback címe:

https://elemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr73258930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása