HTML

technikai elemzések

Technikai elemzések részvényekről.

Friss topikok

  • Befektető: A portfolio.hu felmérése alapján az elemzők nem számít Mikulás-ralira, csupán -/+ 5 százalékos elm... (2007.12.04. 15:33) Mit hoz a Mikulás?

Linkblog

Tőzsde-törvény

2007.12.12. 16:30 ráBux

 

A technikai elemzések 10 követendő szabálya

John Murphy-től

A tőzsdézés során rengeteg olyan közhellyel találkozunk, melyek követése nem feltétlen hoznak pénzt a konyhára, azonban be nem tartásuk végzetes lehet, és biztos veszteséget eredményeznek. Olyan biztos tőzsdei stratégia, mely minden befektető számára megfelelő, avagy bármely részvény esetében működne, nem létezik. Vannak viszont olyan aranyszabályok, melyeket minden kezdő befektetőnek meg kell tanulnia, be kell illesztenie kereskedési stratégiájába, és ha a piac úgy diktálja, aszerint kell cselekednie.

Ezúttal John Murphy 10 követendő szabályát vettük elő nemcsak azoknak a gólyáknak, akik még csak most próbálgatják szárnyaikat a tőzsde világában, hanem egyben a tapasztalt befektetőknek is emlékeztetve őket a korábban tanultak fontosságára!

John Murphy-nek több mint 30 éves tapasztalata van a tőzsdei folyamatok elemzésében. Jelenleg a StockCharts.com vezető technikai elemzője, míg korábban a CNBC-TV-nél 7 évig készített elemzéseket a népszerű „Tech Talk” című sorozatnak. Eddig megjelent három sikerkönyve: Technical Analysis of the Financial Markets, Intermarket Technical Analysis és a The Visual Investor.

Könyveiben John elsősorban azt akarja bemutatni, hogy hogyan legyünk képesek felismerni azt, hogy egy piac növekvő, avagy süllyedő trendben mozog.

 

A John által megfogalmazott 10 legfontosabb szabály:
1.      Ismerkedj a trendekkel!
2.      Derítsd fel a trendet, majd szállj be!
3.      Találd meg a trend alját és a tetejét!
4.      Tudd, hogy mekkora lesz a korrekció!
5.      Húzd meg a vonalat!
6.      Kövesd az átlagot!
7.      Tanulj a fordulatról!
8.      Vedd észre a figyelmeztető jeleket!
9.      Trend, vagy nem trend?
10. Ismerd fel a megerősítést!
Ismerkedj a trendekkel
Tanulmányozd a hosszú távú grafikonokat! Kezdd a havi, heti ábrák elemzésével, évekre visszamenőleg! A piac tágabb ismerete szélesebb látásmódhoz és a hosszú távú folyamatok felismeréséhez vezet. Ha már hosszútávon gyakorlott vagy, akkor folytasd napi és napon belüli grafikonokkal. Amennyiben csak a rövidtávú folyamatokra koncentrálsz, akkor azok könnyen megtéveszthetnek. Még ha csak a rövidtávú emelkedéseket akarod lekereskedni, akkor sem árt, ha azt a közép, vagy a hosszú távú trenddel megegyező irányba teszed.
Derítsd fel a trendet, majd szállj be
Ismerd fel és kövesd a trendet! Piaci folyamatok lehetnek hosszú-, közép- és rövidtávúak. Először határozd meg, hogy milyen időtávon akarsz kereskedni, majd találd meg hozzá a megfelelő grafikont. Győződj meg arról, hogy valóban a megfelelő irányba kereskedsz-e. Vásárolj bele a süllyedésekbe, ha a trend emelkedik. Ha középtávon akarsz kereskedni, akkor használj napi és heti ábrákat. Ha daytrade kereskedsz napi és napközi grafikonokat elemezz! Azonban minden esetben hagyd, hogy a hosszabb távú irány határozza meg a kereskedésed, a rövidtávú grafikon pedig csak az időzítésben segítsen.
Találd meg a trend alját és a tetejét
Találd meg a támasz és ellenállás pontokat! A legjobb beszállni a kereskedésbe a támaszpontnál, mely általában a korábbi hullám alja. Kiszállni az ellenálláspontnál érdemes, mely többnyire a korábbi hullám teteje. Ha az ellenállást a részvény árfolyama átszakította, akkor az általában már támaszként szolgál a következő korrekciónál. Hasonlóan a támasz elesése pedig akár eladási hullámot is előidézhet, és az már ellenállása a rákövetkező emelkedésnek.
Tudd, hogy mekkora lesz a korrekció
Mérd a visszacsorgást százalékpontban! Piaci korrekciók nagysága általában a megelőző emelkedés / süllyedés jelentős részét elérik. Könnyen lemérheted, hogy a még élő trend hány százalékát tette meg visszafele az árfolyam mozgása. Nem szokatlan az 50 %-os korrekció sem. A legkisebb visszateszt legalább egyharmada, a legnagyobb kétharmada az azt megelőző trendnek. Érdemes megismerkedni a Fibonacci vonalakkal, melyek 38,2 %-nál illetve a 62,8 %-nál húzódnak. Az emelkedő trend esetén a beszállási pontokat a korrekció 33-38 %-ánál kell keresni.
Húzd meg a vonalat
Rajzold be a trendvonalakat! A trendvonalak a legegyszerűbben megrajzolható és leghatékonyabb eszközei a kereskedési eszköztárnak. Összesen 2 pontot kell meghatároznod és az azokat összekötő egyenest kell meghúzni. Emelkedő trend esetén két egymást követő mélypontot, süllyedő trend esetén két egymást követő csúcspontot. Az árfolyamok gyakran (legalább három alkalommal) visszatérnek a vonalhoz, miközben folytatják a trendet. A trendvonal törése azonban egy új trend kialakulását jelenti. Minél hosszabb a trendvonal és minél többször lett tesztelve, annál nagyobb a jelentősége!
Figyeld az átlagot
Figyeld a mozgóátlagot! A mozgóátlagok gyakran objektív jelet adnak az eladásra és a vételre. Megerősítik a trendet és segítenek felismerni a változását, ugyanakkor előre sajnos nem képesek jelezni azt, hanem már csak folyamatában hívják fel a figyelmet a fordulatra. A kereskedési jeleket a grafikonon általában két eltérő nagyságú mozgóátlag kombinációjával lehet a legjobban megtalálni. A legnépszerűbb a 4 és 9 napos, a 9 és 18 napos, vagy az 5 és 20 napos mozgóátlag kombinációja. Attól függően, hogy a rövidtávú mozgóátlag alulról, vagy felülről metszi a hosszabbtávút, vételi, illetve eladási jelzésként kell értékelni.
Tanulj a fordulatról
Kövesd nyomon az oszcillátor mutatókat. Ezek a mutatók segítenek meghatározni, hogy egy részvény túladott, avagy túlvett. Míg a mozgóátlag megerősítik a trendváltozást, addig az oszcillátorok előre figyelmeztetnek, hogy a piac túlpörgött, vagy túl mélyre zuhant. A két legnépszerűbb mutató az RSI (Relative Strenght Index) és a stochastic indikátor. Mindkettő 0 és 100 pont közötti tartományban mozog. Ha az RSI mutató 70 fölé emelkedik, akkor túlvett, ha 30 alá esik, akkor túladott a részvény, míg a stochastic mutató esetében a 80 és a 20 értékek az iránymutatók. A legtöbb kereskedő egy vagy két hetes stochastic, és 9 vagy 14 napos RSI-t használ. Az oszcillátor mutatók divergenciája ugyanakkor a legbiztosabb eszköz a technikai elemzések között.
Vedd észre a figyelmeztető jeleket
A Gerald Appel által kifejlesztett MACD (Moving Average Convergence Divergence) mutató kombinálja a mozgóátlagok és az oszcillátor mutatók rendszerét. A mutató vételi jelzést ad, mikor az MACD 0 fölé emelkedik, azaz a rövidebb periódusú mozgóátlag a hosszabb periódusú mozgóátlagot alulról keresztezi. Fordított esetben pedig, mikor a rövidebb periódusú mozgóátlag a hosszabb periódusú mozgóátlag alá kerül, akkor az MACD értéke 0 alatti lesz, és ez jelzi az eladást. Az MACD hisztogramja ugyanakkor a két vonal közötti különbséget mutatja, és ennek alakulása jobban előrevetítheti a trend változását.
Trend, vagy nem trend?
Használd az ADX-et. Az ADX (Average Directional Movement Index) segít megállapítani, hogy a piac trendel-e avagy sem, illetve megmutatja, hogy milyen erősségű a fennálló trend.
Az emelkedő ADX vonal erős egyirányú mozgást sejtet, míg az eső mutató a trend gyengülésére és irány nélküli sávkereskedés kialakulásának veszélyére figyelmeztet.
Az ADX mutató növekedése támogatja a mozgóátlagokat, míg az eső ADX az oszcillátoroknak kedvez. Az ADX irányát megtalálva a tőzsdei kereskedő könnyen eldöntheti a követendő stratégiát, illetve a leginkább használható indikátor fajtáját az adott piaci helyzetben.
 

 Ismerd fel a megerősítést

Fordíts időt a forgalom és a kereskedési könyv vizsgálatára! Mindkettő hatalmas segítséget ad az indikátorok megerősítésében. Az árfolyam változása a forgalom és a nyitott pozíciók számának növekedésével jár együtt. Fontos meggyőződni arról, hogy a magas forgalom az uralkodó trend irányában történik-e. A növekvő nyitott pozíciók száma azt mutatja, hogy friss pénzforrások erősítik az uralkodó trendet, míg a csökkenő nyitott pozíciók gyakran a trend végére hívják fel a figyelmet.
ÉS NE FELEJTSÜK! A technikai elemzés sokat segíthet a döntéseid meghozatalában, azonban helyes használatának elsajátításához rengeteg gyakorlat és türelem kell! Jó munkát és sikeres kereskedést!

zsombi

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: tőzsde tanács technikai elemzés kereskedési szabályok

A bejegyzés trackback címe:

https://elemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr79261663

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása